Mesélj nekem Indiáról ...

Kheer – indiai rizspuding – recept

Chawal ki Kheer (csával ki khír), azaz az indiai rizspuding az egyik leggyakrabban készített házi desszert. Ízletes és kímélő étel, egy gyorsan elkészíthető nyalánkság, amit szívesen fogyaszt gyerek és felnőtt egyaránt. Legyen szó valami édességet kívánó átlagos napról vagy akár vallási ünnepről, a rizspuding sosem hiányozhat az indiai családok asztaláról. Sőt, kheer nélkül még a… Tovább »

Csúra mattar – indiai rizibizi – recept

Benáresz, az észak-indiai szent város nemcsak ezernyi hindu szentélyéről, templomairól és a messze földön híres selyemszárijairól ismert, hanem számos helyi ételspecialitással is büszkélkedhet. A neves város egyik ilyen ikonikus téli és rendkívül közkedvelt utcai és otthoni finomsága a csúra mattar. Megjelenésében a mi rizibizinkre emlékeztet. Alapja a csúrának nevezett papírvékony rizspehely, amit zöldborsóval és királymazsolával… Tovább »

Zöldborsó, amit nem lehet megunni – recept

Észak-Indiában december és január a mattar, a friss zöldborsó ideje. Ilyenkor a piacokon hatalmas hegyekben áll ez a zöldszínű finomság, amit a kofák utánozhatatlan keleti piaci hangulatban egymást túlkiabálva, hangos szóval kínálnak. Míg az idény első napjaiban akár nyolcvan rúpiát is elkérnek egy kiló zöldborsóért, addig januárban már csak  “Ék kilo bísz, ék kilo pandra… Tovább »

Bredomlit, avagy a kalkuttai bundáskenyér – recept

A tojás és kenyér alapú bread omelette (bredomlit) a pirítós, az omlett illetve a gazdag rántották ínycsiklandozó találkozása. Egy néhány perc alatt elkészíthető, igazi nagyvárosi utcai reggeli. Millió változatának köszönhetően rendkívül közkedvelt harapnivaló, amit szívesen fogyaszt minden korosztály. Önmagában tojásosan is nagyon ízletes, de hagymával, chilivel, paradicsommal, fűszerekkel gazdagítva maga az indiai mennyei manna. A… Tovább »

Káposztás sabji, ahogy Ranjána készíti – recept

A sabji (szabdzsi), ami hindi nyelven elsősorban főtt  zöldséget jelent, az egyik legismertebb és gyakorlatilag napi szinten készített indiai vegetáriánus étel. Megszámlálhatatlan változata létezik, azonban eredetinek nevezett, illetve szigorú előírásokhoz kötött receptje nincs, hiszen a zöldség alapanyagokat mindig az adott évszak határozza meg, az elkészítési módot és a felhasznált fűszereket pedig a hagyományok, valamint a… Tovább »

Az indiai gyömbértea – recept

A gyömbér az indiai konyha elengedhetetlen alapanyaga, a legfontosabb fűszerek egyike. De nem csupán az ételek, hanem a különféle változatban készített indiai teák ízesítésére is használják. A barna színű, csúnyácska rizóma leforralásával készült tea kiváló itóka hideg időben, megfázáskor, sőt, még az emésztési panaszokat is enyhíti. Ez a számunkra különlegesnek tekinthető tea Észak-India közkedvelt téli… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!