Mesélj nekem Indiáról ...

Kheer – indiai rizspuding – recept

Chawal ki Kheer (csával ki khír), azaz az indiai rizspuding az egyik leggyakrabban készített házi desszert. Ízletes és kímélő étel, egy gyorsan elkészíthető nyalánkság, amit szívesen fogyaszt gyerek és felnőtt egyaránt. Legyen szó valami édességet kívánó átlagos napról vagy akár vallási ünnepről, a rizspuding sosem hiányozhat az indiai családok asztaláról. Sőt, kheer nélkül még a… Tovább »

Csúra mattar – indiai rizibizi – recept

Benáresz, az észak-indiai szent város nemcsak ezernyi hindu szentélyéről, templomairól és a messze földön híres selyemszárijairól ismert, hanem számos helyi ételspecialitással is büszkélkedhet. A neves város egyik ilyen ikonikus téli és rendkívül közkedvelt utcai és otthoni finomsága a csúra mattar. Megjelenésében a mi rizibizinkre emlékeztet. Alapja a csúrának nevezett papírvékony rizspehely, amit zöldborsóval és királymazsolával… Tovább »

Zöldborsó, amit nem lehet megunni – recept

Észak-Indiában december és január a mattar, a friss zöldborsó ideje. Ilyenkor a piacokon hatalmas hegyekben áll ez a zöldszínű finomság, amit a kofák utánozhatatlan keleti piaci hangulatban egymást túlkiabálva, hangos szóval kínálnak. Míg az idény első napjaiban akár nyolcvan rúpiát is elkérnek egy kiló zöldborsóért, addig januárban már csak  “Ék kilo bísz, ék kilo pandra… Tovább »

Bredomlit, avagy a kalkuttai bundáskenyér – recept

A tojás és kenyér alapú bread omelette (bredomlit) a pirítós, az omlett illetve a gazdag rántották ínycsiklandozó találkozása. Egy néhány perc alatt elkészíthető, igazi nagyvárosi utcai reggeli. Millió változatának köszönhetően rendkívül közkedvelt harapnivaló, amit szívesen fogyaszt minden korosztály. Önmagában tojásosan is nagyon ízletes, de hagymával, chilivel, paradicsommal, fűszerekkel gazdagítva maga az indiai mennyei manna. A… Tovább »

Káposztás sabji, ahogy Ranjána készíti – recept

A sabji (szabdzsi), ami hindi nyelven elsősorban főtt  zöldséget jelent, az egyik legismertebb és gyakorlatilag napi szinten készített indiai vegetáriánus étel. Megszámlálhatatlan változata létezik, azonban eredetinek nevezett, illetve szigorú előírásokhoz kötött receptje nincs, hiszen a zöldség alapanyagokat mindig az adott évszak határozza meg, az elkészítési módot és a felhasznált fűszereket pedig a hagyományok, valamint a… Tovább »

Masala chai – fűszeres tejes tea recept

A masala chai (mászala csai)  az az ital, amit mindenki, aki Indiába ellátogat, megkóstol.  A masala chai igazi mestermű, hiszen a tea készítője minden szeretetét, tudását belefőzi, a friss fűszerek gazdag íze pedig még tovább fokozza az élményt. Jó hír, hogy ilyen mennyei italt otthon is főzhetünk. A tea elkészítése rendkívül egyszerű, nincs szükség különleges… Tovább »

Induljon jól a nap!

A téma már hetek óta kínálja magát. Csaknem minden nap kapcsolatba kerülünk vele, és Indiában túlzások nélkül nevezhetjük a társas élet egyik alappillérének. Kitaláltátok már? Hát persze, a teáról, a teázásról van szó. Talán nincs is olyan Indiába látogató, aki ezt a finom italt már rögtön az első napokban meg ne kóstolná. Erőt ad, élénkít,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!