Mesélj nekem Indiáról ...

Kheer – indiai rizspuding – recept

Chawal ki Kheer (csával ki khír), azaz az indiai rizspuding az egyik leggyakrabban készített házi desszert. Ízletes és kímélő étel, egy gyorsan elkészíthető nyalánkság, amit szívesen fogyaszt gyerek és felnőtt egyaránt. Legyen szó valami édességet kívánó átlagos napról vagy akár vallási ünnepről, a rizspuding sosem hiányozhat az indiai családok asztaláról. Sőt, kheer nélkül még a… Tovább »

Csúra mattar – indiai rizibizi – recept

Benáresz, az észak-indiai szent város nemcsak ezernyi hindu szentélyéről, templomairól és a messze földön híres selyemszárijairól ismert, hanem számos helyi ételspecialitással is büszkélkedhet. A neves város egyik ilyen ikonikus téli és rendkívül közkedvelt utcai és otthoni finomsága a csúra mattar. Megjelenésében a mi rizibizinkre emlékeztet. Alapja a csúrának nevezett papírvékony rizspehely, amit zöldborsóval és királymazsolával… Tovább »

Zöldborsó, amit nem lehet megunni – recept

Észak-Indiában december és január a mattar, a friss zöldborsó ideje. Ilyenkor a piacokon hatalmas hegyekben áll ez a zöldszínű finomság, amit a kofák utánozhatatlan keleti piaci hangulatban egymást túlkiabálva, hangos szóval kínálnak. Míg az idény első napjaiban akár nyolcvan rúpiát is elkérnek egy kiló zöldborsóért, addig januárban már csak  “Ék kilo bísz, ék kilo pandra… Tovább »

Káposztás sabji, ahogy Ranjána készíti – recept

A sabji (szabdzsi), ami hindi nyelven elsősorban főtt  zöldséget jelent, az egyik legismertebb és gyakorlatilag napi szinten készített indiai vegetáriánus étel. Megszámlálhatatlan változata létezik, azonban eredetinek nevezett, illetve szigorú előírásokhoz kötött receptje nincs, hiszen a zöldség alapanyagokat mindig az adott évszak határozza meg, az elkészítési módot és a felhasznált fűszereket pedig a hagyományok, valamint a… Tovább »

A boldogság neve Parle G

Néhány évvel ezelőtt egy ismert csehországi társadalmi hetilapban cikk jelent meg Váránaszi kutyáiról. A cikket nagy érdeklődéssel olvastuk, hiszen a helyet mi is ismerjük és nekünk is van egy kutyusunk. De amekkora volt részünkről az érdeklődés, legalább akkora volt a csalódás is. Ugyanis a cikk szerint Váránaszí kutyáinak a földkerekség legsanyarúbb sorsa jutott. Éheznek, nem… Tovább »

Nagy dolgokat tenni nem tudunk

„Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.” Ha Kalkuttában járunk, nem hagyhatjuk ki a Teréz anya által alapított rend nővéreinek otthonát sem. Ez a tiszta, egyszerű épület annak a csodálatos Teréz anyának is otthont adott, aki megrendítő kitartással és alázattal segítette a rászorulókat, nyújtott kezet azoknak, akiket a sors már elhagyott. Róla és… Tovább »

Kávézás a gyarmati India hangulatában

A könyvesboltok utcájától balra, egy eldugott bejárat alatt található, a múlt század közepén is már közkedvelt kávézó, az „Indian coffee house”. Ebben az ikonikus kávézóban szívesen adnak egymásnak találkát írók, tudósok, de úgyszintén a diákok és tanáraik is. A régi, még a gyarmati korszakból származó épületnek, ennek az állandóan nyüzsgő helynek élő, eleven lelke van…. Tovább »

Vegetáriánisztán, avagy a piacozás varázsa

Aki legalább már egyszer kipróbálta, az biztosan egyetért velem, hogy piacra járni jó 🙂 Bizony ám, mert a piacozás nem csupán puszta anyagbeszerzés, egyszerű vásárlás, hanem társadalmi esemény, szórakoztató élmény is. Képzeljük el, amikor akár lakóhelyünk közelében látogatunk el egy valódi piacra. Lassan, ráérősen körbejárjuk a standokat, közben éber tekintetünkkel a kiállított zöldségeket fürkésszük, nyugodtan… Tovább »

Induljon jól a nap!

A téma már hetek óta kínálja magát. Csaknem minden nap kapcsolatba kerülünk vele, és Indiában túlzások nélkül nevezhetjük a társas élet egyik alappillérének. Kitaláltátok már? Hát persze, a teáról, a teázásról van szó. Talán nincs is olyan Indiába látogató, aki ezt a finom italt már rögtön az első napokban meg ne kóstolná. Erőt ad, élénkít,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!