Mesélj nekem Indiáról ...

Csúra mattar – indiai rizibizi – recept

Benáresz, az észak-indiai szent város nemcsak ezernyi hindu szentélyéről, templomairól és a messze földön híres selyemszárijairól ismert, hanem számos helyi ételspecialitással is büszkélkedhet.

A neves város egyik ilyen ikonikus téli és rendkívül közkedvelt utcai és otthoni finomsága a csúra mattar. Megjelenésében a mi rizibizinkre emlékeztet. Alapja a csúrának nevezett papírvékony rizspehely, amit zöldborsóval és királymazsolával gazdagítanak, így varázsolva a csúra mattart egyszerűségében is fenséges alkotássá. Egy olyan illatos, kellemesen pikáns ízű, a nap bármely szakában fogyasztható, leheletnyi vajköntösbe bújtatott keleti csemegévé, amellyel a benáreszi anyukák, nagynénik és nagymamák is szívesen lepik meg a család minden tagját. Ezt a pár perc alatt elkészíthető helyi ínyencséget az alábbi eredeti recept szerint akár ti is elkészíthetitek.

A receptért most is hálás köszönettel tartozunk régi kedves ismerősünknek, Ranjánának 🙂 🙂 🙂

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál ghee (tisztított vaj)
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 db kisebb zöld csili
  • kb. 200 g friss zöldborsó
  • kb. 1 bögrényi (2,5 dl) csúra – rizspehely (nagyobb élelmiszer- és bioboltokban beszerezhető)
  • 1 teáskanál cukor
  • 10-15 szem beáztatott királymazsola
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál Everest „meat masala” – vagy csúra mattar fűszerkeverék

A feltüntetett mennyiség kettőnknek, tehát 2 adag elkészítésre elegendő.

Elkészítés:

  1. A rizspelyhet megmossuk, a vizet leöntjük róla, és a pelyhet állni hagyjuk.
  2. Az vajat felhevítjük.
  3. A forró vajba beletesszük a római köményt, és addig pirítjuk, míg a vaj habos nem lesz.
  4. Majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az apróra vágott zöld csilit. Ehhez az alaphoz adjuk a zöldborsót és megfonnyasztjuk. Sózzuk, egy kis vízzel felöntjük, letakarva puhára pároljuk.
  5. Cukorral és fűszerkeverékkel ízesítjük.
  6. Hozzáadjuk a beáztatott királymazsolát és a rizspelyhet (csúrát), majd óvatosan átkeverjük, hogy a fűszeres alap a rizspelyhet mindenhol bevonja. Néhány percig fedő alatt állni hagyjuk. Az étel akkor jó, ha a rizsszemek szép pergősek. Langyosan, mindenféle feltét nélkül, magában fogyasztjuk. Jó étvágyat!!! 🙂 🙂 🙂

Köszönöm a látogatást! Ha tetszett a bejegyzés, gyere máskor is, hogy neked  is mesélhessek Indiáról.

A legújabb bejegyzéseket Facebookon is követheted itt: Mesélj nekem Indiáról

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!