Mesélj nekem Indiáról ...

Merre jártál Cadbury?

Aki a Cadbury nevet meghallja, annak bizonyára az ismert, Indiában pedig kifejezetten közkedvelt, kisebb-nagyobb kiszerelésben kínált püspöklila színű csomagolásba rejtett ízletes csokoládé finomság jut az eszébe. Vagy mégsem? Ha érdekel, szívesen elmesélem 🙂

Forrás: www.amazon.in

Valahol a messzi Indiában, egy többmilliós nagyvárosban lakik egy kislány. Fekete hajú, copfos, ötéves lányka. Kedves, cserfes gyerek, aki  szüleivel és két kisebb testvérével él egy csöppnyi kuckóban. Bizony, kuckó ez a javából. Néhány bambuszrúdból összetákolt, vékony műanyag ponyvával fedett lak, ami monszun idején megvéd a széltől és esőtől, a nyári nagy hőségben pedig némi árnyékot is nyújt. A család igazi otthona azonban az utca. Itt van a konyha, itt parkol a tricikli is, melynek platója a család nappalija, a délutáni játék és a pihenés ideális helyszíne.

Ám a szokatlan életkörülmények ellenére a kislány kortársaihoz hasonlóan a gyerekek igazi gondtalan életét éli. Nap mint nap ahogy ébred az utca, a mi lánykánk is kinyitja csokoládébarna mosolygós szemét. Hosszasan nyújtózik a vastag pokróc alatt, majd nesztelenül elhagyja a kényelmes fészket, egy percet se vesztegetve, hogy aznap is valami újat, érdekeset fedezzen fel a nagyváros világából. Ma is, nehogy szüleit felébressze, szinte úgy csúszik le a hagyományos kötélfonatos, hosszúlábú indiai faágyról. Lábujjhegyen, óvatos mozdulatokkal surran ki. Arra a néhány percre míg kiér, még a lélegzetét is visszatartja.

Korán van még. Reggel hat óra, de a szomszédos kifőzdében már serényen dolgoznak. Szorgosan készítik, tisztítják, aprítják, szeletelik a mai menü friss alapanyagait. A kislány pár percig figyeli a hagyományos bengáli viseletbe, kék kockás dhotiba öltözött dolgos férfiakat, majd lassan, ráérősen sétál tovább az utcán.

Sokat nem kell gyalogolnia, hiszen a kifőzde mellett már a teabolt is kinyitott. A fényesre-csillogósra sikált bádogkannában már gőzölög a friss, illatos tejes tea. A kislány szereti ezt a boltot, mindig talál itt valami felfedeznivalót. Szinte elvarázsolja ez a mesebeli csodaország és az óriási üvegekben sorakozó különböző alakú, ízletes teasütemények látványa. Diókrémmel töltött puha piskótatekercsek, római köménnyel ízesített hagyományos indiai kekszek, roppanós levelestésztából készült friss szamószarudak. Ezért a látványért már kora hajnalban érdemes kiosonni és elhagyni a kényelmes otthon melegét. Micsoda szépségek, mennyi finomság!!! Az áruda asztalának szegélyébe kapaszkodva, apró lábacskáival ujjhegyre áll, hogy közelebbről is megfigyelhesse a szemet gyönyörködtető portékákat. Csillogó tekintettel, határtalan érdeklődéssel nézegeti a teabolt ízletes kincseit.

Ma azonban a szokásos finomságok között valami különlegesre lett figyelmes. Hát ilyet itt még nem látott. Ugyan mi lehet ez? Mi lehet ez a csillogó-villogó elegáns színű valami? Mit rejthet ez a püspöklila csomagolás? A gyermeki érdeklődés olyannyira erős, hogy még a munkájába belemerült teaárus figyelmét is felkelti. Miközben a teás a gőzölgő teát nyújtja egy éjjeli műszakban megfáradt álmos szemű taxisofőrnek, oda-oda les a kíváncsi apróságra.

 – Babu, ez mi? – kérdi a kislány csillogó szemekkel régi ismerősétől, a teástól.

 – Cadbury (kedböri) – feleli szeretetteljesen a középkorú férfi és cinkosan rákacsint a  gyerekre.

 – A csokoládé?

 – Igen – szól továbbra is mosolyogva a teás.

Hát ez az a híres Cadbury – gondolja vágyakozva a kislány.  A teás látva az aprócska teremtés sóvárgó tekintetét pontosan tudja, mire gondol most a gyerek. Mintha könyvből olvasná a csöppség gondolatait. Még egyszer rámosolyog.

 – Ez a tiéd. Kedbörinek Cadbury. Legyen ma a születésnapod. És ugyan mi mással köszönthetnélek, mint egy tábla ízletes, selymes Cadbury csokoládéval.

 – Tényleg? Ez az enyém? Kööszönöööm – szól boldogan a kis copfos, miközben óvatosan leemeli a díszes ruhába bújtatott édességet a kekszesdoboz tetejéről. Boldogsággal teli szívvel indul vissza kuckójuk felé Cadbury, a fekete hajú, copfos, ötéves lányka, kezében a püspöklila csomagolású Cadbury csokoládéval 🙂

Akár ő is lehetne Cadbury 🙂

 

Köszönöm a látogatást! Ha tetszett a bejegyzés, gyere máskor is, hogy neked  is mesélhessek Indiáról.

A legújabb bejegyzéseket Facebookon is követheted itt: Mesélj nekem Indiáról

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!